totaalproject renovatie landelijk wonen
unieke verbouwing landelijk massief hout

Totaalproject Landelijkheid met een twist

Materialen met een verleden, rustieke elementen en een gedetailleerde afwerking vormen de basis van dit prachtig huis met een Engelse cottagestijl. Een knap staaltje vakmanschap en originele ideeën vertalen zich in een uniek verbouwproject met een charmante uitstraling.

Zelfstandig ondernemer Gunter Roefs had door zijn drukke bestaan behoefte aan een plek omgeven door een oase van rust en die vond hij in 2016. Een char- mante woning net buiten de dorpskern van Beerse trok zijn aandacht. “Het huis stond al een tijdje te koop omdat niemand zich aan zo’n grote verbouwing durfde te wagen. Ik zag onmid- dellijk het potentieel van dit pand en met mijn gedrevenheid waagde ik wel de gok. Eerst wilde ik het volledig zelf realiseren, maar door de nieuwe normen en de grote afbraakwerkzaamhe- den besloot ik toch om een architect onder de arm te nemen. Deze zoektocht verliep echter niet zo vlot. Ik heb heel uitge- sproken wensen en ideeën, daarom was het moeilijk om iemand te vinden die deze op papier kon zetten. Ik houd enorm veel van details, tierlantijntjes, hoekjes en kantjes en die heeft uit- eindelijk architect Stephane Boens perfect vormgegeven in mijn droomwoning. Hij kreeg van mij dan ook de opdracht om een van de mooiste huizen van de straat te realiseren”, lacht Gunter.

EEN ENGELSE VERTALING

Architect Stephane Boens vertaalde de gedachten van Gunter perfect. Veel details, de nodige charme, verschillende hoekjes en kantjes in combinatie met een atypische landelijke stijl uiten zich in een Engelse cottage. “Ik wilde mijn eigen versie van een landelijke woning en geen kenmerkende hoeve, want voor mij is landelijkheid meer dan dat”, gaat Gunter verder. De karakte- ristieke woning kreeg vorm door een legio aan gerecupereerde materialen en dat was een zeer bewuste keuze. “Het verleden dat ze onthullen, het gevoel dat deze materialen weergeven, daar heb ik een enorme zwak voor. Als gevelsteen koos ik voor een Derdeling uit de achttiende eeuw en natuurlijk konden de oude Beerse pannen niet ontbreken. Mijn oom, Stanny Roefs, heeft een gerenommeerd bedrijf in recuperatiematerialen en is specialist in oude gevelstenen. Hierdoor wist hij dus precies naar wat ik op zoek was.”

Ook het metselwerk heeft een historisch kantje. Met een speciale techniek werd de mortel uit de stenen gedrukt en vervolgens met een borstel uitgeveegd waardoor de voegen tot een minimum beperkt werden. Het is een techniek die tijdens de negentiende eeuw gebruikt werd bij de bouw van oude boerderijen waardoor ze de gevel een oude uitstraling konden geven. De gevelsteen wordt vergezeld door gedetailleerd houtwerk met eiken balken en tipgevels bekleedt in thermowood. “Ik heb de verbouwing volledig zelf gecoördineerd en doordat er veel houtwerk buiten in het metselwerk werd verwerkt, wist ik dat een timmerman uit de buurt van groot belang was. De communicatie met alle aannemers verliep vlot, waardoor we een prachtig resultaat konden behalen.” De ramen werden uit afzelia hout vervaardigd alsook de buitendeuren. Deze worden vergezeld door enkele grote stalen ramen voor een eigentijdse toets. Het romantische van deze woning werd doorgetrokken in een prachtige tuin waarin ook elk detail klopt. Carterre uit Heist-op-den-berg maakte gebruik van volwassen planten waardoor Gunter en zijn vriendin deze lente al konden genieten van de tuin in al zijn glorie. Daarnaast zorgden zij dat de bestrating zowel mooi bij het huis als bij de tuin aansloot en om de romantische stijl te verheven, groeien er rozen als een juweel tegen de gevel.

KARAKTERISTIEKE KLEURKEUZE

In deze woning worden de gasten begroet met een buitenge- wone, maar zeer persoonlijke kleurkeuze. “Dit was een idee van de architect waarbij ik eerst mijn twijfels had. Hij vroeg naar mijn lievelingskleur en vertelde me dat je met de in- komhal een persoonlijke indruk moet achterlaten. Zowel de muren als het plafond kregen mijn geliefde blauwe kleur en dit idee heeft enorm goed uitgepakt. Ik ben er helemaal weg van en zeker in combinatie met het robuuste hout verklapt dit alvast de eigenheid van het volledige interieur.”

Landelijkheid met een twist

SENSATIONEEL KOKKERELLEN

Ook in de keuken komt de uniciteit en originaliteit van de eigenaar tot leven. De houten, massieve keuken van de hand van La Vie en Bois wordt vergezeld door handgemaakte, geglazuurde, terracotta wandtegels. De groene kleur van de tegeltjes komt terug in het donkergroene keukeneiland afgewerkt met een werkblad in Franse natuursteen, massangis, van Ardco. Massief hout krijgt ook in deze kamer een hoofdrol toegewezen. Net zoals de keuken is de eettafel op maat gemaakt door La Vie en Bois. Hierdoor ademt de ruimte eenheid en dat trekken ze op de gehele benedenverdieping door. Zo komt de groene kleur van de keuken terug in de ‘mudroom’, evenals de Franse natuursteen die we ook weer in het gastentoilet terugzien.

GEZELLIGHEID TROEF MET LA VIE EN BOIS

De massieve houten binnendeuren, naar de hand van La Vie en Bois, wijzen ons de weg doorheen het huis. En dat is geen toeval. “Voor de realisatie van mijn huis zocht ik mensen die net zo gedreven zijn als ik. Adriano en Kim zijn een bevriend stel en daardoor wist ik heel goed hoe gepassioneerd ze zijn. Adriano kiest zelf het hout voor zijn realisaties uit en is niet zomaar tevreden met een willekeurige houtsoort. Omdat ik zelf helemaal weg ben van de massieve uitvoering en dit zoveel mo- gelijk in het interieur wilde integreren, was La Vie en Bois voor mij een uitgemaakte keuze”, vertelt Gunter.

Zowel de gastenbadkamer als de ‘master badkamer’ werden voorzien van prachtig stukwerk. De volledige ruimte werd bekleed met Mortex, net zoals het badkamermeubel.

EEN OVERVLOED AAN CHARME

Op de bovenverdieping worden we verrast door een charmante ‘masterbedroom’ waar het bad een centrale plaats kreeg. “We wilden heel graag het romantische volledig doortrekken door de hele woning. Tijdens een overnachting in een B&B stond het bad in onze slaapkamer en de gezelligheid die dit met zich meebracht, inspireerde ons om dit in onze woning toe te pas- sen.” Zowel de gastenbadkamer als de ‘master badkamer’ wer- den voorzien van prachtig stukwerk. De volledige ruimte werd bekleed met Mortex, net zoals het badkamermeubel. Ook nu kon een gedetailleerde afwerking niet ontbreken. Zo is het ge- bogen glassmeedwerk een element dat het plaatje volledig laat kloppen.

GASTVRIJHEID

Het uitnodigende karakter van deze woning is een weerspiegeling van de eigenaar. Gunter en zijn vriendin houden ervan om vrienden en familie uit te nodigen. “We hebben allebei een druk werkleven als zelfstandigen en daarom vinden we het zalig om onze vrije tijd samen met familie en vrienden in te vullen. We kozen er dan ook voor om aan het bijgebouw een soort van ‘man cave’ te maken waar we enorm leuke tijden doorbrengen in goed gezelschap.” Liefde op het eerste gezicht, dat is de perfecte omschrijving van een woning die verwezenlijkt werd door een optelsom van vakmanschap en bijzondere materialen.

 

Bron: Landelijk Wonen, tekst: LOUISE BEVERS - fotografie: CLAUDE SMEKENS

Enkele sfeerbeelden

Klik op de foto om uit te vergroten.