totaalproject renovatie landelijk wonen
unieke verbouwing landelijk massief hout

Totaalproject Landelijk minimalisme

Even voorstellen

Twee jaar geleden stootten Kristof Meeusen, zijn vader en broer op een ruwbouw langs een drukke baan in Oostmalle. Het drietal zou de woning verder afwerken en nadien verkopen. “Het was eerst niet de bedoeling dat we hier zouden gaan wonen, maar tijdens het renovatieproces zag ik alsmaar meer potentieel in het pand. Het wijde uitzicht vanaf de tuin over de velden deed me bezwijken.”

Geen uitdaging te groot

Kristof nam een architect onder de arm en ging aan de slag. De fundamenten stonden klaar en alles kon meteen afgewerkt worden. Toch was Kristof niet overtuigd van de indeling van de ruimtes. “Geen enkele maat klopte volgens de normen van de landelijke stijl. Er waren veel kleine kamers die we wilden opentrekken, en zowat alle ramen en deuren moesten verplaatst worden. De garage werd onze keuken, de keuken ons bureau. In het begin verklaarde iedereen ons voor gek. Het huis stond klaar om af te werken en wij zouden het zomaar even helemaal verbouwen. Maar we hebben nog geen moment spijt gehad van onze keuze. De metamorfose is geweldig.”

Ondanks de vele aanpassingen duurde het maar een jaar om de woning te transformeren. Kristof deed veel zelf, maar kon ook rekenen op hulp van buitenaf. “We hebben geen tegenslagen gehad, vooral omdat we de juiste mensen hebben ontmoet. Elke samenwerking zorgde op zijn beurt voor een nieuwe samenwerking. Alles volgde elkaar mooi op. Zo werd onze pietra dei medici-vloer geleverd door Kurt en Jurgen Rombouts van Oud Pakhuys. De ambachtelijk verouderde dorpels en deuromlijsting komen van bij Natuursteenwerken Rombouts. Via hen leerden we Adriano en Kim van schrijnwerkerij La Vie en Bois kennen.”

Authentiek vakmanschap

Authentiek vakmanschap

In de woning overheerst landelijk minimalisme. Alle kleuren zijn op elkaar afgestemd en er werd op elk detail gelet. “Het interieur moest rust uitstralen. Als je thuiskomt na een chaotische dag, moet je je hoofd leeg kunnen maken. Als je rondkijkt, moet je volledig tot rust komen. Alles is ton sur ton. Zo gaat de kleur van de gordijnen mooi over in die van de muren.” De grote raampartijen op het gelijkvloers zorgen voor de nodige lichtinval. De mooie stalen ramen van Philip Vorsselmans zijn langs de achtergevel volledig doorgetrokken. De keuken staat nu vooraan in de woning, maar terwijl je kookt, zie je zowel de voortuin als het terras en de tuin achteraan.

“We wisten van in het begin dat we alles zo natuurlijk mogelijk wilden houden. Van de afwerking van de ruwbouw tot de inrichting van het interieur. De mortex in de keuken en de badkamer heb ik zelf aangebracht.” Boven het keukenblok werd de muur voor de ramen een stukje naar beneden getrokken, waardoor een soort nis ontstaat. Handig om te koken op een Bora-vuur met geïntegreerde dampkap.

Persoonlijk project

Het hele huis werd met passie ingericht door Kristofs vriendin Karen. “De muren lieten we bewust leeg. Sommige mensen vinden dat kaal, maar voor ons brengt het opnieuw rust. Zelfs een klok was voor ons niet nodig; we houden het echt graag simpel.” De combinatie van eik, lichte kleuren en zwarte contrasten geeft het interieur een natuurlijke uitstraling – tot in de kleinste details. Zo zit er een speelse kronkel in de salontafel, die je ook langs buiten door het raam ziet. “Het salontafeltje vonden we op Marktplaats. We kochten het van een voormalige professionele tennisser. Zijn huis heeft trouwens al eens in Landelijk Wonen gestaan, net zoals dat tafeltje.” Karen haalde veel interieurspullen bij Laury Wonen, de woonwinkel van Kristofs schoonzus Laura. De grote kruik is het pronkstuk van de woonkamer.

Als je via de keuken naar de tuin wandelt, beland je in een serene groene oase. Het exterieur van de woning heeft iets weg van een gerenoveerd begijnenhuis. De buitengevels werden volledig wit gekaleid en gebureerd door Arno Costermans. Het basisontwerp van de tuin liet Kristof opmaken door de architect, maar de indeling en uitvoering nam hij voor eigen rekening. “De tuin is voor ons minstens even belangrijk als de woning zelf. Het is dan ook het uitzicht achteraan dat ons heeft overtuigd om hier zelf te komen wonen. Vooraan heb je de drukke baan, maar in de tuin merk je daar niets meer van. Daar zie je enkel nog de uitgestrekte velden. Het is hier heerlijk genieten van de zonsondergang op het zuiderterras.”

De combinatie van eik, lichte kleuren en zwarte contrasten geeft het interieur een natuurlijke uitstraling – tot in de kleinste details.

 

Bron: Landelijk Wonen, Tekst Lisa Piotti – Fotografie Lisa Piotti

Enkele sfeerbeelden

Klik op de foto om uit te vergroten.