totaalproject renovatie landelijk wonen
unieke verbouwing landelijk massief hout

Totaalproject Authentieke renovatie

Tom en Sandy droomden er al een tijd van om een charmante oude hoeve te restaureren. In haar geboortedorp ontdekten ze de perfecte langgevelhoeve. Zo’n twee jaar lang werkten ze hard aan hun droom. Nu wonen ze er al bijna een jaar en het landelijke leven bevalt hen uitstekend.

Het contrast tussen de voorzijde en de achterkant is groot. De hoeve ligt aan een redelijk drukke weg, maar achter de woning is het puur genieten van de tuin met zwemvijver en de achterliggende weides. Even verderop staat een kasteel, waartoe de hoeve ooit behoorde. Van het verkeer aan de voorzijde is niks meer te merken. Hier heerst alleen maar aangename rust en heerlijke stilte die alleen verbroken wordt door het vinnige gestamp of gehinnik van de paarden.

HISTORISCHE WAARDE

“De stal was trouwens het enige gebouw dat in orde was toen we het hier kochten; de hoeve zelf was één grote bouwval”, vertelt Sandy. “ Ik kende deze boerderij al uit mijn kindertijd en toen we hoorden dat ze te koop stond, beseften we wel dat er nog heel wat werk aan te doen was, maar we zagen ook het potentieel.” Het gebouw heeft een bepaalde historische waarde; ze moesten zich dan ook aan enkele voorschriften houden. “De buitenmuren dienden te blijven staan, verder moesten we er ook voor zorgen dat er luiken voor de ramen zaten, want die bepalen mede het typische uiterlijk van de gevels.”

RUIME PAARDENBAR

Tijdens het hele verbouwingsproces kwam het gezin vaak kijken, niet alleen naar het verloop van de werkzaamheden, maar ook vanwege de paarden. “Mijn tweelingzus en haar man waren tegelijkertijd met ons op zoek naar een hoeve en zij hadden toen al paarden. Aangezien wij over deze stal beschikten, konden ze hun dieren bij ons stallen en we spraken hier elke zondag af om in de buitenlucht van de paarden te genieten en nadien een hapje te eten. Zo ontstond het idee om in onze hoeve een aparte ruime te voorzien die we de paardenbar zijn gaan noemen. Het paardenvirus is trouwens helemaal op ons overgeslagen. Eerst reed alleen onze oudste dochter, maar nu rijden we allemaal en hebben we twee eigen paarden.”

BAR WORDT DISCOBAR

De paardenbar is helemaal open tot de nok, met een plankenvloer en een opvallende bar. “De vloer is erg onderhoudsvriendelijk, we lopen zomaar in en uit met onze rijlaarzen aan. We houden hier soms ook feestjes, er is namelijk een discobar voorzien in de lange bar. We waren op zoek naar een bijzondere blikvanger voor deze grote ruimte. Via La vie en bois, onze meubelmaker, konden we deze oude bar op de kop tikken. Die hebben ze voor ons gevonden en helemaal aangepast. Zo kwam er een koelkast, een spoelbak, een vaatwasser en een discobar in. Ze hebben er vervolgens ook een bijpassende hoge antieke kast bij gezocht voor de flessen en de glazen, erg praktisch.”

Authentiek gerenoveerd

SUBTIEL GEDURFD

Het overige maatwerk en de keuken zijn eveneens uitgevoerd door de meubelmaker uit Beerse. “La vie en bois is gespecialiseerd in landelijke projecten die er doorleefd uitzien. Mooi verouderd eiken is dan ook in onze hele woning terug te vinden, ook bij de vloeren.” In dat verband valt het patroon van de parketvloer in de eetkamer op. De eiken planken werden niet in één richting gelegd, maar vormen telkens rechthoeken die kleiner worden naarmate ze meer naar het middelpunt van de kamer komen. “Het is een speelse manier van leggen, het was een idee van onze architect Stéphane Boens. Hij stelde ook voor om niet alle keukenkasten naturel te houden, maar om er ook een paar groen te schilderen. Stéphane wist dat we graag een sobere basis hadden. Niet te veel kleuren, maar erg neutrale en lichte tinten. Toch gaf hij ons soms wat ideetjes om subtiel iets te introduceren dat een beetje gedurfd is en niet doorsnee. Daar zijn we heel blij mee. Dat gaf onze sobere basis wat spielerei.”

NATUURLIJKE OBJECTEN

De gezamenlijke inspanningen resulteerden in een langgevelhoeve die niet alleen erg stemmig gerenoveerd is, maar bovendien ook heel praktisch is. “Iedereen is jaloers op mijn ruime washok”, lacht Sandy. “Er zijn dan ook heel wat maatkasten, handig om alle paardenkleren in op te bergen wanneer we na het rijden weer in huis komen. Het praktische aspect vinden we erg belangrijk. Wanneer we thuis zijn, willen we genieten van onze woning en niet de hele dag lopen afstoffen. Daarom hebben we het geheel ook sober gehouden qua decoratie. We hebben daarbij vooral gezocht naar natuurlijke objecten, zoals jachttrofeeën, huiden en takkenkransen, dat past het mooiste in een landelijke woning.” In haar kledingzaak verkoopt Sandy kledij van Scapa Sports. Ze besloot voor de aankleding van hun woning ook bij Scapa aan te kloppen. “Ik houd wel van hun tijdloze stijl. We kochten er onze eetstoelen, servies, bed en zitbank. Bovendien komen ook ons beddengoed en de handdoeken van Scapa Home.”

AANGENAAM LICHTSPEL

Naast hout is er tevens veelvuldig gebruik gemaakt van smeedijzer, twee materialen die perfect in harmonie zijn met de hoevestijl. De trapleuning en de grendels ogen opvallend elegant. Verder zorgen de stalen bovenlichten en glazen doorkijkjes door het hele huis voor een aangenaam lichtspel. Tot slot speelt het smeedijzer de hoofdrol in de kinderbadkamer als tussendeur naar de douche en het toilet. In de keuken biedt het grote stalen raam een mooi zicht op de zwemvijver. Deze ingrepen bepalen het karakter van de hoeve en het is duidelijk dat ze allemaal erg doordacht zijn en het werk van een doorgewinterd architect.

TWIN-PROJECT

De keuze voor Stéphane Boens als partner is dan ook heel natuurlijk verlopen. “In de aanloop naar onze verbouwingen reden we soms rond op zoek naar mooie projecten waar we inspiratie opdeden. Mijn man en zwager waren er eerst met z’n tweetjes op uit getrokken. Toen we later ook met de vrouwen dezelfde trip maakten, pikten mijn tweelingzus en ik er precies dezelfde woningen uit. We zaten dus op dezelfde golflengte, maar bovendien bleek ook dat onze voorkeurwoningen telkens een ontwerp waren van Boens. We wisten dus met wie we in zee moesten gaan. Ook mijn zus en zwager waren overtuigd. En zo kwam het dus dat, hoewel het bij haar een totaal andere woning is geworden, Boens ons het ‘twin-project’ is gaan noemen."

 

Bron: Landelijk Wonen, tekst: MARIE MASUREEL - fotografie: CLAUDE SMEKENS

Enkele sfeerbeelden

Klik op de foto om uit te vergroten.