totaalproject renovatie landelijk wonen
unieke verbouwing landelijk massief hout

Totaalproject Kempische hoeve

Ze hadden nog nooit in een bed and breakfast geslapen, maar toch baten ze sinds mei zelf een b&b uit. Sabrina en Kris Duchene zijn bezige bijen. Wanneer ze besluiten een project aan te pakken, dan doen ze dat als een hecht team. Ze zetten zich er volledig voor in en slagen doorgaans ook nog glansrijk in hun opzet.

De kleine weggetjes tussen de Kempense landerijen liggen er vredig bij. Het terrein van Rolleken 24 op het gelijknamige adres is uitgestrekt. Voordat je bij de voordeur aan kunt kloppen, word je eerst verwelkomd door enkele witte paarden. Het gebouw zelf is een oorspronkelijke kempische hoeve. Ze is met heel veel smaak en oog voor detail gerenoveerd. Welke materialen zijn authentiek en wat is nieuw? Blijkt dat we ons soms compleet vergissen wanneer we denken dat iets een authentiek stuk is, terwijl het er twee jaar geleden nog niet eens was. Zo is de oorspronkelijke voorkant nu de achterzijde en andersom.

OP ZOEK NAAR RUST

Sabrina en Kris bewoonden vroeger een moderne woning, maar toen kwamen de kinderen, wilden ze paarden houden en waren ze doodeenvoudig ook op zoek naar ruimte en rust. Ze besloten naar het platteland te trekken en een hoeve te verbouwen. In hun zoektocht naar het geschikte pand stuitten ze op een leuke hoeve en besloten ze een bod te doen. Uiteindelijk ging de deal niet door, maar de twee hielden er wel iets anders aan over: het idee om een bed and breakfast te beginnen, want dat was daar ook al het geval. Enige tijd later vonden ze hun huidige woning en werden de plannen concreter.

ONGESTOORD GENIETEN

De ruime hoeve biedt plaats aan hun privévertrekken en de gastenverblijven. “Wij wonen met onze kinderen in het voormalige woonhuis en in de vroegere stallen bevindt zich tegenwoordig onze bed and breakfast met twee gastenkamers. Op die manier blijft ons familieleven nog voldoende privé. Ook de gasten vinden het fijn om hun eigen plekje te hebben waar ze ongestoord van hun verblijf kunnen genieten.”

Maatwerk volgens vakmanschap

VISIONAIR ARCHITECT

Toen ze eenmaal de hoeve gevonden hadden, bleek het niet zo eenvoudig om die aan te passen volgens hun smaak en verwachtingen. “We hadden al een tweetal architecten over de vloer gehad, maar dat bleek geen groot succes. We reden regelmatig rond, op zoek naar mooie projecten, en we merkten dat we de projecten van Stéphane Boens er telkens uitpikten. We wilden dan ook graag dat hij onze verbouwing zou realiseren. Toen hij hier kwam, klikte het ook meteen. Hij beheerst zijn vak op een ongelofelijke manier. Al vanaf het eerste bezoek zag hij als een visionair hoe het moest worden.”

ZICHTLIJNEN NAAR BUITEN

Die visie was enorm ingrijpend, maar een hele juiste, zo bleek. “Stéphane stelde voor om de toegangsweg te verleggen en om van de voorzijde de achterzijde te maken. Dat hadden we in onze wildste dromen niet durven bedenken, maar het is perfect geworden zo. Hij hield ook goed rekening met de tuin. We hebben heel veel ramen en dus is er een intens contact met buiten. Hij was enorm bezig met die zichtlijnen naar buiten en besliste ook welke bomen er gekapt moesten worden om binnen optimaal van het mooie zicht te kunnen profiteren.”

WELLNESS

Hoewel Kris en Sabrina overtuigd waren van de ideeën van hun architect, besloten ze hem niet op elk vlak te volgen. “Naast de leefruimte waar onze gasten ontbijten en zich ontspannen, had Boens een grote mud room getekend, een sanitaire ruimte met een berging eigenlijk. Maar we besloten om deze ruimte toch anders te benutten. Zo kwamen we op het idee om hier ook een wellnesssalon uit te baten, Beauty by R24. Zo kunnen niet alleen de gasten die in onze b&b verblijven, maar ook buurtbewoners kennismaken met onze faciliteiten, want iedereen kan op afspraak langskomen om te genieten van een heerlijk ontspannende massage of een wellnessbehandeling.”

INTIEME KLEUREN

Bezoekers van de wellness kijken hun ogen uit. Hier heerst niet het typische zengevoel met veel spierwit, maar domineren juist intieme warme kleuren zoals ossenbloedrood en een diep grijsgroen. Aan werkelijk alles is veel aandacht besteed. Zo werd er gewerkt met speciale verftechnieken en een sierstuc, ook het maatwerk is van perfecte kwaliteit. “Hiervoor gingen we in zee met La Vie En Bois. Ze deden al het maatwerk, zowel voor onze wellness en de b&b als bij ons privé. In onze eigen televisiekamer is de inbouwkast onder de trap bijvoorbeeld een sterk staaltje vakwerk van hen. Je ziet gewoon de zijkant van de trap over het hele kastoppervlak doorlopen.”

ZAND UIT DE TUIN

De bijzondere schildertechnieken verrassen elke nieuwe gast wanneer die verneemt dat de verf voor de gastenkamers gemengd werd met zand uit de tuin. De deuren, die gemaakt zijn van mdf, ondergingen ook een speciale behandeling. Zo werden ze onder meer afgeblakerd en behandeld met bijenwas. Op die manier verkregen ze hun unieke patine. “We zeiden tegen de schilder ‘probeer maar eens iets’. Nooit hadden we vermoed dat het zoiets bijzonders zou worden, maar het geeft de kamers hun unieke uitstraling.” In de hele woning komt het assortiment van Scapa Home terug. Niet verwonderlijk wanneer je weet dat Sabrina samen met haar zus een kledingwinkel runt waar ze Scapa Sports en Scapa Home verkopen. Gasten die iets wensen aan te kopen, kunnen dit.

WEG VAN DE DAGELIJKSE ROUTINE

Kris, Sabrina en de kinderen genieten van hun prachtige hoeve en de weidse omgeving. “Het is de plek bij uitstek waar we tot rust komen. Sabrina werkt in haar kledingzaak, ik run samen met mijn vennoten een verzekeringskantoor en thuiskomen betekent voor ons in een andere wereld terechtkomen, weg van de dagelijkse routine. Een ritje met de fiets of de Vespa maken, waterskiën of paardrijden, wandelen of golfen,... Het kan allemaal in de aangrenzende Lilse Bergen. En dat is nu precies waarvan we onze gasten mee willen laten genieten.”

 

Bron: Landelijk Wonen, tekst: MARIE MASUREEL - fotografie: CLAUDE SMEKENS

Enkele sfeerbeelden

Klik op de foto om uit te vergroten.