totaalproject renovatie landelijk wonen
unieke verbouwing landelijk massief hout

Totaalproject Landelijke woondroom

HOGE PLAFONDS, LICHTE RUIMTES, SCHITTERENDE VERGEZICHTEN ... VOEG DAAR MOOIE MATERIALEN EN MEUBELS AAN TOE EN JE BEGRIJPT WAAROM DE BEWONERS HIER ZO GRAAG WONEN.

Even voorstellen

Vorige zomer verhuisde dit drukbezette stel met twee tienerdochters naar een compleet gerenoveerde hoeve met bijhorende schuur op het Kempische platteland.

CONTAINERS AFVAL

“Het aantal containers afval dat we hier hebben afgevoerd, valt niet te tellen”, lacht de eigenares. Twee jaar geleden kocht ze samen met haar man een boerderij in erbarmelijke staat. “Zowel de boerenwoning als de schuur was oud en al lange tijd onbewoond en ongebruikt. Verschillende stallen hebben we gewoonweg afgebroken en niet meer herbouwd. Wat overbleef, hebben we zéér grondig gerenoveerd.” Voor die totaalrenovatie namen ze architect Stéphane Boens uit Sint-Martens-Latem (BE) in de arm. “We kenden hem via vrienden die al met hem samengewerkt hadden, en elke keer als ik interieurmagazines doorbladerde en een mooie woning zag, bleek dat een project van zijn hand.” Voor de uitvoering deden ze een beroep op Bouwwerken Van Loon. “Geert Van Loon is een persoonlijke vriend van ons. Op hem konden we werkelijk in weer en wind rekenen.”

KINDERBOERDERIJ AAN HUIS

Hiervoor woonden de eigenaars slechts twee straten verderop in een langgevelhoeve. “Daar woonden we ook zeer rustig – een must voor ons – maar daar was geen plaats om onze pony’s te stallen. Onze jongste dochter rijdt paard en brengt bijna al haar vrije tijd in de stallen door. Dan is het handig als je niet elke keer heen en weer naar de manege hoeft te gaan, maar gewoon naar de schuur rechtover je woning. Maar we zijn allemaal grote dierenliefhebbers, hoor. We hebben ook geiten, kippen, konijnen, cavia’s en een zwarte dwergpoedel Rocky. Ja, je kunt het hier gerust vergelijken met een kinderboerderij aan huis”, lacht de eigenares.

KEUKEN MET HAARDVUUR

De eigenaars hadden zelf een aantal ideeën in gedachten voor hun woning, maar zijn voor het grootste deel de architect gevolgd. “De samenwerking met Stéphane is zeer vlot verlopen. In het begin was het een beetje aftasten – je moet elkaar eerst wat leren kennen – maar we hadden meteen alle vertrouwen in hem. Slechts af en toe moesten we een compromis vinden”, aldus de eigenares. Wat de bewoners absoluut wilden, was een grote keuken. “Net zoals veel mensen, brengen we veel tijd door in de keuken. Als we bezoek hebben, dan blijven we meestal ook aan de keukentafel zitten. Daarom mocht een haardvuur hier zeker niet ontbreken. We kozen voor een hoekhaard op hoogte zodat we er optimaal van kunnen genieten zowel tijdens het kokkerellen als tijdens het tafelen. Onder de haard is een stapelplaats voor hout, maar die is nu ingepalmd als favoriete slaapplaatsje van onze Rocky. In de loungestoel voor het grote raam is het trouwens ook fantastisch genieten van de rust. Van hieruit kunnen we zelfs wilde hertjes en reeën spotten.”

Maatwerk volgens vakmanschap

KOEIENSTAL WORDT KEUKEN

In de keuken hebben de bewoners aan alle kanten een prachtig uitzicht op hun tuin. Afhankelijk van het tijdstip kiezen de bewoners voor het ochtendterras om van de ochtendzon te genieten of het middagterras waar ze zich tegoed kunnen doen aan de hoogstaande zon. Een blikvanger in de keuken is het keukeneiland afgewerkt met calacatta gold, een wit marmer dooraderd met krachtige, bruingrijze aders. In combinatie met de goudkleurige kraan geeft het de keuken een luxe- uitstraling. “Onze keuken wilden we niet te landelijk”, vertelt de bewoonster. “Eerder wat strakker. Dat is met het marmer goed geslaagd. Het was trouwens best nog even spannend met dat marmer. Door de uitbraak van de coronacrisis begin vorig jaar zat het marmer vast in Italië. Het kon op het laatste nippertje geleverd worden, waardoor we de keuken volledig konden afwerken voor onze verhuizing.” Voor de keukenvloer koos de architect boerenstenen van klein formaat. Daarmee wilde hij het gevoel van de oude koeienstal behouden. De muur boven het fornuis werd volledig betegeld met witte zelliges. “Stéphane stond erop dat die tegels niet gevoegd werden om een verouderd effect te krijgen. In het begin had ik daar een beetje mijn twijfels over: zou dat wel onderhoudsvriendelijk zijn? Maar dat blijkt vast en zeker wel het geval te zijn.”

MAXIMAAL CONTACT MET DE TUIN

Net zoals de andere ruimtes in de woning heeft de woonkamer hoge plafonds en een open haard, de enige houthaard van de woning. Aan de ene kant bieden drie boogramen zicht op de binnenkoer, aan de andere kant zorgt een groot panoramaraam voor een vergezicht op de tuin. Zo hebben de bewoners te allen tijde maximaal contact met hun tuin en omgeving. De zachte pasteltinten van de kussens en het linnen versterken het lichte gevoel. “Het schilderij boven de stoel diende als vertrekpunt voor de kleuren van de woonkamer. Zowel de kussens als de gordijnen en het tafelkleed zijn afgestemd op de tonen van het schilderij.” De heer des huizes is een groot liefhebber van antieke elementen. De vijzel op tafel bijvoorbeeld is een stuk uit zijn verzameling.

SOBERE LUXE

Boven hebben zowel de ouders als de kinderen een deel van de verdieping voor zichzelf. Beide delen kunnen volledig van elkaar afgesloten worden. De twee dochters hebben elk hun eigen slaapkamer en delen een badkamer. In het andere deel bevindt zich de masterbedroom met kleedruimte en badkamer. Die laatste is tegelijk sober en luxueus. De spiegels boven de wastafels verbergen ingebouwde kastjes en openen via een druksysteem. “Oorspronkelijk bestond het blad van de wastafels uit marmer, maar dat maakte de badkamer zeer druk. Vanuit het idee ‘less is more’ hebben we er een laagje mortex over laten aanbrengen zodat de ruimte meteen een stuk rustiger oogt.”

.. houten cadeautje ..

Een bijzondere dankjewel hebben de bewoners over voor de firma La Vie en Bois die al het binnenschrijnwerk realiseerde. “Zij hebben niet alleen fantastisch werk geleverd, we konden het ook goed vinden met de zaakvoerders Adriano en Kim. Het houten plankje dat op het bad ligt en waarop de badproducten staan, was een cadeautje van hen. Een attentie waar we erg blij mee zijn!”

 

Bron: Wonen Landelijke Stijl, Tekst Bo Bogaert – Fotografie Hendrik Biegs

Enkele sfeerbeelden

Klik op de foto om uit te vergroten.